Pogoda za oknem nie rozpieszcza, nastroje też jakieś takie ponure, ale Sebastian, Sławek i Gosia ruszają Wam na ratunek! A czym będą przywracać funkcje życiowe? Pysznym sernikiem z rosą. Zapraszamy zatem do lektury.
Składniki na 24 porcje
Kruche ciasto:
- 250 gram mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 150 gram zimnego masła
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 - 2 żółtka
 - 1 jajko
 
Do mąki dodać proszek do pieczenia, zimne masło (można pokroić w kostki) oraz cukier puder. Zagniatamy na gładkie ciasto dodając jeszcze 1 jajko i 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy). Dużą formę o wymiarach 25×40cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę, ugniatając na równy placek. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C.
- 1kg zmielonego twarogu
 - 2 jajka
 - 4 żółtka
 - 1 szklanka cukru
 - 2 opakowania cukru wanilinowego
 - 2 budynie śmietankowe
 - 3 szklanki mleka
 - 1/2 szklanki oleju roślinnego
 
2 jajka i 4 żółtka ubijamy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego na puszysty krem. Następnie zmniejszając obroty (Sebastian radzi 3), stopniowo dodawać twaróg cały czas miksując. W oddzielnej misce Gosia wymieszała mleko z budyniem, które stopniowo wlewaliśmy do masy serowej, miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej. UWAGA! Otrzymana masa będzie bardzo rzadka!
Delikatnie wylewamy na upieczony spód i z powrotem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 45 minut. Po upieczeniu piekarnik przestawiamy na 150°C.
Bezowa pianka:
- 6 białek
 - 1 szklanka cukru
 
Białka ubijamy z cukrem na 10 minut przed końcem pieczenia sernika. Wykładamy na gorące ciasto i gładzimy powierzchnie. Pieczemy w 150°C przez 15 minut. Po około 30 minutach pojawią się pierwsze krople rosy.
I to na tyle kochani. Życzymy słodkiego wieczoru, a już jutro Bogusław i Krzysiu przygotują dla Was pyszny obiad! Bądźcie z nami!
Pozdrawiamy,
Sławek, Sebastian, Gosia i Paula








Brawo wy 💗
OdpowiedzUsuń❤
Usuń