Pewnie jak większość z Was, po świątecznej "kulinarnej rozpuście" byliśmy spragnieni najzwyczajniej w świecie zupy! Z tego względu w tym tygodniu mamy dla Was niesamowitą dawkę witaminową, którą zamknęliśmy w tradycyjnym barszczu ukraińskim. Pędźcie jak najszybciej do sklepu, listę składników macie poniżej i zapraszamy do wspólnego gotowania.
Składniki:
- Ćwiartka z kurczaka
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1/8 główki kapusty
- 3-4 ziemniaki
- 1/2 kg buraków
- mała puszka białej fasoli
- puszka pomidorów
- łyżka masła
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól morska do smaku
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
- opcjonalnie: śmietana do zabielenia zupy
Ćwiartkę z kurczaka umyliśmy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przełożyliśmy do garnka, zalaliśmy 2 l wody, doprowadziliśmy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowaliśmy, dodaliśmy pokrojoną w kostkę buraki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe i gotowaliśmy 2 godziny. Następnie dorzuciliśmy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 15 minut przed końcem gotowania dorzuciliśmy pokrojoną kapustę oraz pomidory z puszki. Na patelni zeszkliliśmy cebulkę, która posłużyła nam jako zasmażka. Na sam koniec dodaliśmy przepłukaną fasolkę, przegotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Podaliśmy do stołu z łyżką śmietany i posiekanym koperkiem.
SMACZNEGO!
Pozdrawiamy,
Sprawni w smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz