poniedziałek, 25 czerwca 2018

Szpinakowe penne (penne w sosie śmietanowym)

Cześć, czołem!
Ostatnio wraz z Bogusławem i Krzysiem nieco poszaleliśmy w kuchni mieszając smaki i kolory. Z nielubianego przez większość z nas szpinaku stworzyliśmy danie obok którego nie da się przejść obojętnie (nos na to Wam nie pozwoli)! Śmiało możemy stwierdzić, że szpinak od teraz jest jednym z ulubionych zielonych warzyw w naszym ośrodku.  Zabawcie się w kuchni tak jak my, a efekt przerośnie Wasze oczekiwania!


Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym





Składniki:
• makaron penne
• mrożony szpinak
• cebula, czosnek
• śmietana 30%
• pierś z kurczaka
• przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy

Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, najlepiej al dente, odcedzamy. Cebulę Bogusław pokroił w kostkę, a obrany czosnek starł na tarce. W tym samym czasie Krzysiek kładł kurczaka na łopatki, również krojąc go w kostkę, a następnie podsmażał na patelni z dodatkiem wegety. Dalej na ogniu wylądowała cebula oraz czosnek, które po przesmażeniu zostały wzbogacone o mrożony szpinak. Krzyś przyprawił go pieprzem oraz solą czosnkową dla podkreślenia smaaku i aromatu. Kurczak, szpinak trafiają do jednego garnka z makaronem, a całość zalaliśmy śmietaną, mieszając na małym ogniu. Na koniec wedle preferencji i uznania można doprawić dodatkową solą i pieprzem.

SMACZNEGO!










Pozdrawiamy,
Boguś, Krzyś, Paula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz