Jak mija Wam początek wakacji? Wielu z Was pewnie już leniuchuje na urlopie, ale zepewnie i część, tak jak my dzielnie pracuje w pocie czoła.
Dziś chcemy pokazać naszym drogim czytelnikom nasze ostatnie odkrycie, w którym główna rolę grają niedoceniane jabłka. Danie może być wspaniałą odmianą na śniadanie, jak również na obiad. ZAPRASZAMY!
Jabłka w cieście naleśnikowym
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g
- 2/5 szklanki mleka – ok 100ml
- 1/5 szklanki wody – ok. 50ml
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto Gosia połączyła za pomocą miksera. Następnie wraz ze Sławkiem obrali jabłka, które zostały zaś pokrojone w grube plastry. Jabłka można delikatnie skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Pokrojone Sławek moczył w cieście, po czym lądowały na rozgrzany olej. Całość posypaliśmy cukrem pudrem, można również cynamonem.
SMACZNEGO!
Pozdrawiamy,
Gosia, Sławek, Paula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz