Znów nasza grupa ma dla Was niesamowicie smaczny i słodki wpis. Śmiało możemy stwierdzić, że serniczek świetnie się sprawdzi na Wielkanocnym stole. Gwarantujemy, że goście będą zachwyceni!
Sernik krówka z orzeszkami
Składniki na spód z ciastek owsianych:
- ok. 210g ciasteczek owsianych z orzechami
- 50g miękkiego masła
- 1 kg gęstego twarogu z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 budyń śmietankowy
- 5 jajek
- skórka pomarańczy
Dodatkowo:
- ok. 250g masy krówkowej
- 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych
Ciastka owsiane Sebastian dokładnie pokruszył na piasek za pomocą blendera. Połączyliśmy je z masłem i wyrobiliśmy na jednolitą masę. Dno blachy Sławek wyłożył papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek i masła wyłożyliśmy spód blaszki, dokładnie wyrównując, a następnie wstawiliśmy blaszkę do lodówki na ok. 60 minut.
Masło roztopiliśmy w garnuszku i ostudziliśmy. Sławek w misce umieścił wszystkie składniki. Miksował tylko do czasu połączenia się składników – zbyt długie miksowanie doprowadzi do niepotrzebnego napowietrzenia masy serowej, a napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Kinga masę serową wylałay na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównała. Piekliśmy w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut. Po upieczeniu zostawiliśmy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Następnie wyciągnęliśmy go z piekarnika i pozostawiliśmy do całkowitego ostudzenia. Gdy sernik będzie już całkiem zimny należy posmarować jego wierzch masą krówkową, a następnie posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykryć folią i wstawić do lodówki.
Pozdrawiamy,
Sławek, Sebastian, Kinga, Paula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz