Kapuśniak! Wszyscy znają, większość lubi, nie każdy ugotuje. Dlatego dziś przedstawiamy Wam prosty przepis na niezwykłą zupę z kuchni ukraińskiej. Kapuśniak zaporoski jest popularna potrawa kozacką, dodająca sił i ducha walki Wojsku Zaporiz'kiemu. Był jednym z ulubionych dań ukraińskich kozaków. Wierzy się, że kapuśniak zaporoski jest dla prawdziwych wojowników. Zapraszamy!
Składniki:
- 2 cebule
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ½ selera
- ziemniaki
- 2 l wody
- 25 dag dobrze ukiszonej kapusty
- 10 dag kapusty białej
- 2 kapelusze borowikowe
- 1 solidna łycha powideł śliwkowych
- kilka ziarenek jałowca
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka gęsiego smalcu
- sól
Do gotującej się wody wrzuciliśmy startą marchew, pietruszkę, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Potem gotowaliśmy na wolnym ogniu. Gdy jarzyny stały się miękkie dodaliśmy pokrojoną kapustę i gotowaliśmy do miękkości razem z borowikami. Pod koniec gotowania dodajemy powidła, jałowiec, podprawiamy zasmażką z mąki oraz smalcu i chwilę jeszcze gotujemy.Zupę można podawać z ugotowanymi ziemniaczkami, my dodaliśmy je do zupy.
Smacznego!
Pozdrawiamy,
Sprawni w smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz