środa, 10 kwietnia 2019

Kozacki kapuśniak

Witajcie!
Kapuśniak! Wszyscy znają, większość lubi, nie każdy ugotuje. Dlatego dziś przedstawiamy Wam prosty przepis na niezwykłą zupę z kuchni ukraińskiej. Kapuśniak zaporoski jest popularna potrawa kozacką, dodająca sił i ducha walki Wojsku Zaporiz'kiemu. Był jednym z ulubionych dań ukraińskich kozaków. Wierzy się, że kapuśniak zaporoski jest dla prawdziwych wojowników. Zapraszamy!

Kapuśniak zaporoski

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ selera 
  • ziemniaki
  • 2 l wody
  • 25 dag dobrze ukiszonej kapusty
  • 10 dag kapusty białej
  • 2 kapelusze borowikowe
  • 1 solidna łycha powideł śliwkowych
  • kilka ziarenek jałowca
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • sól
Wykonanie:
Do gotującej się wody wrzuciliśmy startą marchew, pietruszkę, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Potem gotowaliśmy na wolnym ogniu. Gdy jarzyny stały się miękkie dodaliśmy pokrojoną kapustę i gotowaliśmy do miękkości razem z borowikami. Pod koniec gotowania dodajemy powidła, jałowiec, podprawiamy zasmażką z mąki oraz smalcu i chwilę jeszcze gotujemy.Zupę można podawać z ugotowanymi ziemniaczkami, my dodaliśmy je do zupy.










Smacznego!
Pozdrawiamy,
Sprawni w smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz