wtorek, 2 kwietnia 2019

Pizza na wypasie

Witajcie!
Ostatni post (Słodkie RAFFAELLO) dedykowaliśmy porannym łasuchom, zaś dziś mamy danie specjalnie dla amatorów konkretnego jedzonka. Pizza, którą każdy zna, wszyscy lubią! Szczególnie polecamy ciasto, możecie być pewni- wyjdzie KAŻDEMU!


PIZZA NA WYPASIE
Składniki na ciasto*:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 paczka drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
*porcja na dużą blachę z piekarnika

Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną wody i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypaliśmy mąkę, sól, ciepłą wodę, drożdże i  całość energicznie Janina i Monika wyrabiały do momentu odejścia ciasta od ręki. Odstawiliśmy do ponownego wyrośnięcia.
Następnie dużą blachę z piekarnika delikatnie natłuściliśmy olejem i równomiernie ułożyliśmy spód do naszej pizzy.

Składniki na pizzę:

  • polędwica sopocka
  • salami
  • pieczarki
  • papryka
  • cebula
  • kukurydza
  • sos boloński
  • żółty ser 
  • mozzarella
Pieczarki umyliśmy, skroiliśmy w plasterki i zarumieniliśmy na patelni. Podobnie zrobiliśmy z papryką oraz cebulą. Polędwicę zakupiliśmy w plasterkach więc dużo łatwiej było nam pokroić je w paseczki. Kukurydze odsączyliśmy od wody, ser został starty na tarce o grubych oczkach i przystąpiliśmy do tworzenia kompozycji. 
Na wcześniej przygotowanym spodzie rozsmarowałyśmy gotowy sos boloński. Następnie układaliśmy kolejno: polędwice, pieczarki, paprykę, cebulę, kukurydzę i wstawiliśmy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20-25minut. Chwilę przed upieczeniem całość zwieńczyliśmy żółtym serem oraz mozzarellą i czekaliśmy do momentu aż się roztopi.










Smacznego!

Pozdrawiamy,
Kinga, Janina, Monika, Gosia, Sławek, Paula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz