Składniki*:
Spód:
Wykonanie:
Dwie galaretki rozpuściłyśmy łącznie w 400 ml gorącej wody. Odstawiłyśmy do ostygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyłyśmy papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłożyłyśmy biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
Twaróg zmiksowałyśmy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewałyśmy cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
Śmietanę ubiłyśmy na sztywno i wmieszałyśmy delikatnie do lekko tężejącej masy serowej. Ubiłyśmy 200 g śmietany na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę przełożyłyśmy do woreczka do mrożenia i odcięliśmy jeden róg, robiąc otwór o ok. 1 cm średnicy. Do przygotowanej formy wyłożyłyśmy połowę lekko tężejącej, niebieskiej masy serowej. Końcówkę woreczka z bitą śmietaną wsadziłyśmy do masy serowej i wyciskałyśmy kleksy w odstępach, wykorzystując połowę bitej śmietany. Następnie wyłożyłyśmy resztę niebieskiej masy serowej i wcisnęłyśmy w nią resztę bitej śmietany. Powierzchnię sernika wyrównałyśmy szpatułką i wstawiłyśmy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa serowa stężała.
Przygotowałyśmy 1 niebieską galaretkę według przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą wylałyśmy na wierzch sernika.
Ciasto wstawiłyśmy do lodówki na noc, aby dobrze stężało.
- ok. 120 g podłużnych lub okrągłych biszkoptów
- 700 g twarogu z wiaderka lub quarku (temperatura pokojowa)
- 60 g cukru pudru
- 2 opakowania galaretki niebieskiej
- 300 ml słodkiej śmietany 30- 36% (prosto z lodówki)
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki niebieskiej
Wykonanie:
Dwie galaretki rozpuściłyśmy łącznie w 400 ml gorącej wody. Odstawiłyśmy do ostygnięcia. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyłyśmy papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłożyłyśmy biszkopty, docinając je w razie potrzeby tak, aby wypełniły całe dno.
Twaróg zmiksowałyśmy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej miksując, wlewałyśmy cienkim strumieniem lekko tężejącą galaretkę.
Śmietanę ubiłyśmy na sztywno i wmieszałyśmy delikatnie do lekko tężejącej masy serowej. Ubiłyśmy 200 g śmietany na sztywno, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietanę przełożyłyśmy do woreczka do mrożenia i odcięliśmy jeden róg, robiąc otwór o ok. 1 cm średnicy. Do przygotowanej formy wyłożyłyśmy połowę lekko tężejącej, niebieskiej masy serowej. Końcówkę woreczka z bitą śmietaną wsadziłyśmy do masy serowej i wyciskałyśmy kleksy w odstępach, wykorzystując połowę bitej śmietany. Następnie wyłożyłyśmy resztę niebieskiej masy serowej i wcisnęłyśmy w nią resztę bitej śmietany. Powierzchnię sernika wyrównałyśmy szpatułką i wstawiłyśmy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby masa serowa stężała.
Przygotowałyśmy 1 niebieską galaretkę według przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą wylałyśmy na wierzch sernika.
Ciasto wstawiłyśmy do lodówki na noc, aby dobrze stężało.
SMACZNEGO!
Pozdrawiamy,
Kinga i Paula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz