wtorek, 5 kwietnia 2022

Papryka faszerowana kuskusem, mięsem mielonym, serem feta

 Witajcie!
Przed nami i Wami wielkimi krokami zbliża się świąteczny kulinarny szał. Na stołach będą królować zapewne tradycyjne, Wielkanocne potrawy. Jednakże
dziś zaprosimy Was do wypróbowania naszej kulinarnej nowości, która urozmaici nie jeden obiad, świetnie nada się również na domówkę- jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości.


Papryka faszerowana

 

 

Składniki na 35porcji:

  • kasza kuskus 4op
  • papryka 40szt
  • mięso mielone ok 2kg
  • ser feta 4szt
  • cebula 5szt
  • sos boloński 2szt
  • czosnek 5 ząbków
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Paprykę dokładnie umyłyśmy, górę odkroiłyśmy tworząc coś na kształt pokrywki, usunęłyśmy nasiona. Tak przygotowana papryka czekała na farsz.


W garnku ugotowałyśmy kaszę kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażyłyśmy cebulkę z czosnkiem oraz mięsem mielonym, dodałyśmy przyprawy. Część papryki pokroiłyśmy w drobną kostkę i również chwilkę podsmażałyśmy do miękkości. W dużej misce umieściłyśmy kaszę, mięso z cebulką, sos boloński, pokrojoną paprykę oraz 3/4 pokrojonego sera feta. Doprawiłyśmy do smaku i przystąpiłyśmy do faszerowania papryk. Przed przykryciem całości górą papryki farsz posypałyśmy resztą sera, przykryłyśmy.







Zalecamy piec przez 40min w temp 170st lub do miękkości papryki.

 

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz