Tak jak wcześniej obiecaliśmy kolejny post przygotowaliśmy specjalnie dla spragnionych cukru łasuchów. Wszędzie królują babki, mazurki, serniki, ale my chcemy zabrać Was w niezwykłą podróż prosto do lat dzieciństwa! Kto pamięta smak musu jabłkowego w wykonaniu mamy czy babci? I ten zapach cynamonu, który unosił nas co najmniej metr nad niebem... A smak kruszona z pysznymi powidłami, które godzinami wysmażały się na piecyku, kusząc aromatem każdego przechodnia? TO TERAZ UWAŻAJCIE! Specjalnie dla Was- domowy kruszon w dwóch wariantach smakowych! A towarzyszyć mu będą mus jabłkowo-cynamonowy oraz powidła śliwkowe. Jesteście gotowi?
Kruszon z musem jabłkowym/powidłami śliwkowymi
Składniki na jedną porcję:
- 1,5 kostki margaryny
- 4,5 szklanki mąki
- 8 jaj
- olejek migdałowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- Powidła/mus jabłkowy
- 1,5 szklanki cukru do białek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, olejek migdałowy zagniatamy tworząc jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 części, dwie jasne, a do trzeciej dodajemy kakao i wyrabiamy. Spód blachy wykładamy jasnym ciastem, następnie smarujemy powidłami lub musem jabłkowym. Dalej kruszymy ciemniejsze ciasto, wykładamy na nie wcześniej ubite na sztywno białka z cukrem i znów kruszymy, ale tym razem jasne. Wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem, ogranicza nas tylko wyobraźnia. I tym słodkim akcentem chcemy Wam również życzyć zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych.
Pozdrawiamy,
Sławek, Sebastian, Gosia, Paula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz