Jak co dzień od rana nad naszą kuchnią unosiły się zapachy. Tym razem mamy dla Was coś z kuchni francuskiej- zupa serowo cebulowa. Przygotowaliśmy do niej dwa rodzaje grzanek. Szczególnie urzekły nas te z serem! Więc jeśli w domowej spiżarni macie nadmiar cebuli, to zobaczcie co możecie wyczarować!
Francuska zupa serowo-cebulowa
Składniki na 4 porcje:
- cebula – 5 szt.
- serek topiony – 250 g
- ziemniak – 1 szt.
- bulion drobiowy (lub warzywny) – 1,5 l
- czosnek – 1 ząbek
- masło – 1 łyżka
- chleb żytni – 0,5 bochenka
- suszony majeranek
- suszony tymianek
- mielona ostra papryka
- cukier – 1 łyżka
- sól
- mielony pieprz biały
- olej
Cebulę Sławek pokroił w cienkie piórka. Smażyliśmy partiami na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obierał Narcyz i kroił w kostkę. Podsmażoną cebulę przełożyliśmy do dużego garnka. Dodaliśmy ziemniaki, odrobinę czosnku pokrojonego w plastry, szczyptę tymianku i trochę cukru. Doprawiliśmy solą i pieprzem. Chwilę dusiliśmy, mieszając. Dodaliśmy ostrą paprykę i majeranek i ponownie mieszaliśmy.
Do cebuli dolaliśmy bulion. Doprawiliśmy do smaku solą, pieprzem. Gotowaliśmy do miękkości warzyw przez około 20-25 minut. Po ugotowaniu całość Janina blendowała. Dodaliśmy serek topiony i jeszcze chwilę blendowaliśmy zupę. Doprawiamy do smaku. Zupę delikatnie podgrzewamy (nie zagotowujemy). Sławek posiekał listki pietruszki, a Narcyz udekorował nimi nalaną zupkę, która została na koniec udekorowana grzankami.
Smacznego!
Pozdrawiamy,
Janina, Kinga, Sławek, Narcyz, Paula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz