Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem, cebulką i mozzarellą
Składniki:
- ok. 200g boczku wędzonego
- 1 bardzo duża cebula – ok. 220g
- ok. 250g sera mozzarella
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego – 375g
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% lub majonezu
- 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Cebulkę oraz boczek Sławek zarumienił na patelce. Ciasto francuskie wysmarował sosem z majonezu oraz ketchupu, który wcześniej przygotowała Janina. Mozzarellę starł na tarce o grubych oczkach. Na sos ułożył smażony boczek z cebulką, a następnie uzupełnił startą mozzarellą. Całość zawinął dłuższymi bokami w roladę, którą pokroiliśmy w plasterki o grubości ok 3cm. Wyłożone na blaszce ślimaczki wstawiliśmy do piekarnika nagrzanego do 200stC na mniej więcej 20min. Ślimaczki można podawać z sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!
Pozdrawiamy,
Sławek, Janina, Paula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz