czwartek, 28 października 2021

Kotlety zero waste

 Rocznie w Polsce marnuje się około 9mln ton żywności, a 1,9mln osób żyje w skrajnym ubóstwie! Te dane są zatrważające, zwłaszcza, że każdy z nas ma w tym swój większy lub mniejszy udział.

Podczas dzisiejszych zajęć chciałam pokazać moim uczestnikom co można zrobić z wczorajszych ziemniaków oraz innych produktów, które również wczoraj nie zostały zjedzone.

Zapraszamy Was bardzo serdecznie do lektury oraz jak zawsze do wspólnego gotowania.

Kotlety ziemniaczane zero waste


 


Składniki:

  • Ziemniaki z poprzedniego dnia
  • Niezjedzone koreczki(ser żółty, kabanos, ser mozzarella mini)
  • Jajka
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Rozgrzany olej


Wykonanie:

Ziemniaczane pure Lucyna dokładnie wymieszała z jajkami, mąką oraz odrobiną bułki tartej. Mąkę sypałyśmy partiami, obserwując kiedy ciasto ziemniaczane odchodzi od ręki i łatwo można z niego uformować kulę. 



 

Część ciasta Lucyna spłaszczała, układała ser, mozzarellę oraz kawałek kabanosa, a następnie zawijając boki i kulając zamykała wszystkie składniki w środku. 



 

Ukulane kotlety Sławek maczał najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku oraz w bułce tartej. Smażyłyśmy na rozgrzanym oleju dopóki nie uzyskały pięknego, złotego koloru. 



 

Podaliśmy je z szaszłykami, oczywiście również z poprzedniego dnia! 

Kuchnia zero waste zyskuje co raz większą popularność, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, w których ceny rosną w zatrważającym tempie, przy okazji nie zwiększając wyżej wymienionych statystyk. Obiecujemy, że to nie ostatnie takie danie w naszej kuchni, docelowo chcemy aby takie kombinowane potrawy powstawały u nas jak najczęściej.  


SMACZNEGO!

Pozdrawiamy,

Lucyna, Sławek, Paula


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz