środa, 10 listopada 2021

Ciasto bez pieczenia- lucynowski przekładaniec

 Dziś witamy Was na słodko. Postanowiliśmy sprawdzić się w tworzeniu ciasta bez pieczenia z masą budyniową oraz krówkową, wzbogaconą orzechami oraz kokosowymi wiórkami.

 

 Lucynowski przekładaniec



Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 200 g masła (bardzo miękkiego)
  •  400 g herbatników petit beurre
  • 1 puszka ok. 500 g masy krówkowej
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej lub korzennej
  • 60 g orzechów pekan lub włoskich
  • 60 g wiórków kokosowych
  • żurawina suszona do dekoracji
    śmietana 30% 
     
    Wykonanie:
    Budyń- Odlaliśmy 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszaliśmy je (np. rózgą) z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem pudrem i wanilią.
      Resztę mleka zagotowaliśmy , wlaliśmy do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotowaliśmy i odstawiliśmy do wystygnięcia.

     
     Miękkie masło dokładnie ubiliśmy mikserem na puszystą masę (ok. 10 min), następnie dodawaliśmy po łyżce budyń ciągle ubijając (po 4 - 5 łyżkach dodanego budyniu dodawać go już w krótszych odstępach czasu). Do 1/3 otrzymanej masy budyniowej dodaliśmy masę krówkową i zmiksowaliśmy. Resztę 2/3 masy budyniowej odłożyliśmy.
 W ten sposób otrzymaliśmy 2 masy - krówkową i budyniową. Schłodzoną śmietanę ubiliśmy mikserem.

    Formę wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Na dnie ułożyliśmy  pierwszą warstwę herbatników, na której rozsmarowałyśmy połowę otrzymanej masy krówkowej wymieszanej z drobno posiekanymi orzechami.
    Położyłyśmy drugą warstwę herbatników i posmarowałyśmy ją powidłami,a następnie wyłożyłyśmy połowę masy budyniowej. Dalej trzecia warstwa herbatników i rozsmarowałyśmy pozostałą masę krówkową, czwarta warstwa herbatników, na którą wylądowała pozostała masa budyniowa. Ostatnia warstwa herbatników została przykryta ubitą śmietaną, posypaną wiórkami kokosowymi oraz żurawiną.
     











     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz