poniedziałek, 25 października 2021

Owsianka na mleku z owocami

 Witajcie!

Owsianka, bo dziś o niej mowa jest daniem znanym nam od dawna. Polecana przez sportowców jako doskonałe źródło energii, polecana przez lekarzy jako produkt leczniczy. A to wszystko dlatego, że owies jest bogaty w białko, posiada zdrowe aminokwasy. Zjadając na śniadanie owsiankę z mlekiem, dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych mu do funkcjonowania aminokwasów. Porcja owsa to również magnez, żelazo, witaminy i źródło błonnika. Naszą owsiankę dodatkowo wzbogaciłyśmy o owoce oraz nasiona słonecznika, przez co było zdrowo, smacznie i niezwykle barwnie. 

 

Owsianka z owocami


 

Składniki na 4 porcje:

  • 3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 szklanka płatków owsianych( można dodać jeszcze otręby)
  • cukier wanilinowy
  • owoce: banan, gruszka, jabłko, nektarynka
  • nasiona słonecznika/pestki dyni

Wykonanie:

Mleko wlałyśmy do garnka, dodałyśmy płatki owsiane, cukier wanilinowy. Całość gotowałyśmy na małym ogniu co chwile mieszając by nie przywarło do garnka. Po zagotowaniu nasze płatki jeszcze  chwile były w garnku, dzięki czemu miały gęstą konsystencję. Cukier wanilinowy dodał im słodkiego posmaku oraz wyjątkowego aromatu. Zamiast niego możecie dodać syrop klonowy/daktylowy lub użyć zwykłego cukru. Wyłożoną na talerze owsiankę posypałyśmy nasionami słonecznika oraz wzbogaciłyśmy o świeże owoce. 

Oprócz tego, że wyszło przepysznie było do tego niesamowicie zdrowo. A jeśli owsianka kojarzy się Wam z mdłym daniem z czasów choroby lub dzieciństwa- koniecznie wypróbujcie nasz przepis!

 









 




SMACZNEGO!

Lucyna, Paula

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz