Witajcie!
Owsianka, bo dziś o niej mowa jest daniem znanym nam od dawna. Polecana przez sportowców jako doskonałe źródło energii, polecana przez lekarzy jako produkt leczniczy. A to wszystko dlatego, że owies jest bogaty w białko, posiada zdrowe aminokwasy. Zjadając na śniadanie owsiankę z mlekiem, dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych mu do funkcjonowania aminokwasów. Porcja owsa to również magnez, żelazo, witaminy i źródło błonnika. Naszą owsiankę dodatkowo wzbogaciłyśmy o owoce oraz nasiona słonecznika, przez co było zdrowo, smacznie i niezwykle barwnie.
Owsianka z owocami
Składniki na 4 porcje:
- 3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 1 szklanka płatków owsianych( można dodać jeszcze otręby)
- cukier wanilinowy
- owoce: banan, gruszka, jabłko, nektarynka
- nasiona słonecznika/pestki dyni
Wykonanie:
Mleko wlałyśmy do garnka, dodałyśmy płatki owsiane, cukier wanilinowy. Całość gotowałyśmy na małym ogniu co chwile mieszając by nie przywarło do garnka. Po zagotowaniu nasze płatki jeszcze chwile były w garnku, dzięki czemu miały gęstą konsystencję. Cukier wanilinowy dodał im słodkiego posmaku oraz wyjątkowego aromatu. Zamiast niego możecie dodać syrop klonowy/daktylowy lub użyć zwykłego cukru. Wyłożoną na talerze owsiankę posypałyśmy nasionami słonecznika oraz wzbogaciłyśmy o świeże owoce.
Oprócz tego, że wyszło przepysznie było do tego niesamowicie zdrowo. A jeśli owsianka kojarzy się Wam z mdłym daniem z czasów choroby lub dzieciństwa- koniecznie wypróbujcie nasz przepis!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz