czwartek, 14 października 2021

Pieczeń z mięsa mielonego i musztardy


 

 Dziś u nas na tapecie pieczeń z mięsa mielonego. Uczestnicy z pozostałych grup zajadali ją w ciszy i jak mówili ze smakiem, a my cieszyliśmy się z czasu, który mogliśmy poświęcić na inne prace bo pieczeń robi się błyskawicznie szybko!

Nie podamy Wam konkretnych ilości gdyż my gotujemy na około 30osób, zatem często ilość produktów dodajemy na przysłowiowe oko.


Składniki:

  • mięso mielone z łopatki
  • musztarda
  • jajka surowe
  • jajka gotowane
  • przyprawa wegeta
  • majeranek
  • groszek konserwowy

 

Przygotowanie:

Mięso mielone dokładnie wymieszaliśmy z musztardą, surowym jajkiem, majerankiem oraz wegetą. Opcjonalnie można również dodać bułkę tartą. 

 

Powstałe ciasto wykładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą blaszki/foremki. Wykładamy mniej więcej połowę mięsa.


 

Na górę mięsa poukładaliśmy ugotowane i przekrojone na pół jajka oraz groszek konserwowy. Jajka ułożyliśmy akurat tak by wyznaczały porcję gotowej pieczeni.



 

Następnie układamy pozostałe mięsko by przykryć jajka oraz groszek i gotową pieczeń i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około godzinę.


Pieczeń podaliśmy z ziemniaczkami, buraczkami oraz sosem chrzanowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz